miercuri, 20 decembrie 2006

extinderea domeniului luptei






Carte despre un barbat la 30 de ani. Un fel de anti-erou, sau de erou semi-patetic. Un barbat la 30 de ani, un barbat fara nume, un barbat cu destui bani si destula inteligenta, dar lipsit de frumusete fizica si de atitudine, un barbat perspicace dar care nu atrage femeile, si apare clar conturat ca fiind iesit din jocul seductiei. Un informatician ca si profesie, un cadru -mediu ca si tipologie, un produs al noii societati ca si incadrare universala, omul aproape institutionalizat care isi realizeaza conditia si aluneca pe panta depresiei. Cel incapabil sa isi schimbe soarta prin lupta directa. Un alienat. Un om singur intr-o mare de oameni singuri. Un perdant intr-o societate in care ierarhiile sunt influentate decisiv de sexualitate.

E complicat sa spui mai multe fara sa spui, efectiv, cartea. Mai repede poti aminti despre stilul autorului : unul pasional, tulburator, inteligent, care nu se fereste de umor sau de patetism. Am regasit placerea de a citi un francez (chiar daca e unul plecat din franta de ceva vreme), pentru umorul fin dar si intepator din unele situatii, pentru cinismul acela specific lor. Iar cartea aceasta e neindoielnic cea mai buna pe care am citit-o in ultima luna. E altfel. E o carte pe care o recomand cu toata inima devoratorilor de literatura si nu numai lor.

Fiindca merita banii. leviathan dixit.

(acest post face parte din leapsa pe carti - un joc la care am fost nominalizat de Irina si la care inca nu am sa nominalizez pe nimeni. Sunt convinstotusi ca lantul nu se va rupe aici)

Niciun comentariu: